Ce sunt cosmeticele organice si cum le recunoaștem?

Suntem din ce în ce mai conștienți de importanța unui stil de viață sănătos și acordăm, astfel, o atenție sporită nu numai calității alimentelor pe care le consumăm, ci și produselor cosmetice pe care alegem să le introducem în rutina zilnică de îngrijire. Tendințele actuale și principalele surse de informare ( televiziunea, rețelele sociale, site-urile de știri etc. ) ne dictează, uneori într-o manieră insistentă, să optăm pentru tot ceea ce este natural, bio, organic sau ecologic. Interesant este că deși suntem familiarizați cu acești termeni, o majoritate covârșitoare încă nu poate face diferența între „natural” și „organic” și nu verifică existența siglei cu logo-ul firmei care atestă faptul că respectivul produs cosmetic îndeplinește cerințele, stabilite la nivel european, de încadrare la categoria bio-organic.



Ce este un produs organic?

Un produs etichetat ca fiind bio/eco/organic conține ingrediente provenite doar din culturi ecologice (nu se permite utilizarea îngrășămintelor chimice, a pesticidelor sintetice sau a iradierii și sunt excluse modificările genetice), prelucrate prin metode naturale și certificate legal.

De reținut este faptul că bio, ecologic și organic înseamnă în principiu același lucru, diferența fiind doar de ordin geografic (europenii preferă termenul de „bio”, polonezii au optat pentru cel de „eco”, iar britanicii și americanii cred cu tărie în tot ceea ce este „organic”). Pentru ca unui produs cosmetic să i se atribuie una dintre etichetele anterior menționate este nevoie ca întreg sistemul de producție, procesare, ambalare, transport, comercializare și marketing să se bazeze pe respectul pentru viață (oameni, plante și animale) și să se realizeze în completă armonie cu mediul înconjurător.


Există vreo diferență între cosmeticele organice și cele naturale? 

Da, dar, din nefericire, foarte puțini cunosc diferențele și fac alegerea potrivită atunci când își doresc să cumpere un produs cosmetic bio. Faptul că pe etichetă este stipulat termenul de „natural” nu reprezintă nici pe departe o garanție a faptului că respectivul produs cosmetic a fost obținut din ingrediente 100% naturale și poate fi folosit cu încredere. De regulă, la o simplă verificare a listei cu ingrediente se pot observa cu ușurință tot felul de termeni științifici pompoși, a căror semnificație o poți descifra doar căutând pe Google și poate doar două, trei extracte naturale.


Pentru o mai bună conștientizare a diferențelor dintre cei doi termeni, puteți verifica pe Google care sunt standardele impuse producției în industria cosmeticelor naturale în comparație cu normele de producție organică. Spre exemplu,  un produs „natural” trebuie să conțină minim 15% ingrediente de origine naturală, spre deosebire de cosmeticele organice în a căror compoziție trebuie să intre minim 95% astfel de ingrediente.


Ce criterii trebuie să îndeplinească produsele cosmetice pentru a fi considerate bio-organice și cum le recunoaștem?

Pentru a venii în sprijinul consumatorilor există o serie de reguli clare și stricte ce trebuiesc îndeplinite pentru a obține certificare organică:
  • să conțină minimum 95% ingrediente de origine naturală;
  • minimum 95% dintre ingredientele vegetale să provină din agricultura ecologică;
  • maximum 5% din ingrediente pot fi chimice sau sintetice;
  • se recomandă evitarea acelor ingredient cu potențial iritant sau alergic, inclusiv a celor care pot determina apariția unor alte probleme de sănătate: coloranți artificiali, parfumuri sintetice, substanțe cancerigene etc. Asta nu înseamnă, desigur, că ingredientele naturale nu pot genera alergii sau iritații. Depinde de particularitățile fiecărei persoane.
  • monitorizarea permanentă a materiilor prime utilizate pe parcursul tuturor etapelor (producție, prelucrare, distribuție);
  • întregul sistem (producție, depozitare, transport, curățenie, surse de energie etc.) să respecte normele ecologice, astfel încât impactul asupra mediului înconjurător să fie minim;
  • este strict interzisă testarea cosmeticelor pe animale, precum și utilizarea plantelor pe cale de dispariție.
  • cel mai important criteriul, cel care atestă faptul că respectivul producător de cosmetice respectă întocmai standardele impuse, este prezența pe eticheta produsului finit a denumirii organismului de certificare organică. Cele mai important astfel de organisme sunt: BDIH Germania - Certificarea „Certified Natural Cosmetics”, Soil Association din Marea Britanie, Ecocert și Comebio din Franța, Biogarantie din Belgia, AIAB-ICEA din Italia, NaTrue etc.



Despre produsele GamARde și de ce sunt sunt ele diferite de restul cosmeticelor bio-organice
 
Stiați că GamARde este singura linie de fito-dermatocosmetice bio care garantează 100% ingrediente de origine naturală în compoziție și că deși este permis ca maxim 5% din ingrediente să fie chimice sau sintetice, nici un produs GamARde nu conține astfel de ingrediente, fiind singura marcă din lume care îndeplinește aceasta condiție? Mai mult decât atât, toate produsele lor au la bază apa termală Gamarde Les Bains și sunt produse în Franța în laboratoarele proprii sub deviza calității aprobată de Academia de Medicină Franceză.

  • Toate produsele GamARde au pe ambalaj eticheta COSMEBIO, una dintre cele mai renumite asociații profesionale din domeniul ecologiei și al cosmeticelor organice. 
  • Produsele lor NU conțin conservanți (parabeni, phenoxyetanol), coloranți sau ingrediente sintetice, derivați petrochimici (PEG,SA), organisme modificate genetic, parfum de sinteză,  materii prime animale;
  • Produsul finit nu este testat pe animale;
  • Cei de la GamARde nu folosesc plante al căror caracter natural nu poate fi garantat și se implică în acțiuni care ajută la dezvoltarea și înmulțirea speciilor albinelor polenizatoare, prin refuzarea folosirii pesticidelor și a oricărei surse de poluare;
  • Mașinile care amestecă ingredientele sunt curățate cu aburi, nu cu clor, pentru a evita evacuările poluante; 


  • Broșurile sunt realizate din materii prime provenite din păduri gestionate durabil (certificare FSC), din agro-silviculturi organice;
  • Pun accent pe gestionarea deșeurilor, pe reciclare, acordând o atenție deosebită la amprenta de carbon, la distanțele de transport și la optimizarea consumului de energie;
  • Standardele de depozitare și de producție respectă norme ecologice stricte;
  • Sunt utilizate recipiente reciclabile sau parțial biodegradabile;
  • Fiecare etapă a producției, de la culegerea plantelor, până la produsul finit, este controlată amănunțit, astfel că, pentru fiecare formulă GamARde, este nevoie de aproximativ 2-3 ani.

Concluzii

Scopul acestui articol a fost acela de a corecta cumva toate percepțiile greșite care planează asupra termenului de „organic”, de a dovedi supraestimarea celui de „natural” și mai ales de a sublinia eforturile constante depuse de cei implicați în crearea de produse curate și eficiente, care să fie în deplină armonie cu mediul înconjurător și în care întregul sistem implicat să se bazeze pe respectul față de toate formele de viață existente.

La final, rămâne la latitudinea noastră să alegem ceea ce considerăm că este mai bun și mai sănătos. Esențial, din punctul meu de vedere, este să alegem corect, sau mai bine zis să alegem tot ceea ce este certificat ca fiind bio-organic, atunci când ne dorim cu adevărat să mergem pe calea naturalului în îngrijire, alimentație și nu numai.

Comentarii