Casa activa - AIA este casa viitorului nostru

Lumea noastră este într-o continuă schimbare, dar viitorul se anunță unul destul de incert. Pe de o parte, ne amenință efectele încălzirii globale, iar pe de alta ne îngrijorează iminența epuizării resurselor naturale. Vă puteți imagina lumea fără tot confortul de care ne bucurăm acum? Fără energie electrică la discreție, fără combustibili, fără tot ceea ce acum considerăm ca reprezentând „normalul”? Din fericire, mulți deja au conștientizat pericolul și caută sau chiar au implementat soluții și alternative în sprijinul omului, dar în deplină armonie cu mediul înconjurător. Cum? Producem energie cu ajutorul panourilor solare sau a turbinelor eoliene, suntem din ce în ce mai interesați de perspectiva înlocuirii vehiculelor clasice cu  mașini propulsate electric și începem să înțelegem ce presupune o casă eficientă energetic.

Ultimul din urmă este un concept ce abia prinde contur la noi, dar care curând va deveni o necesitate și o obligație a fiecăruia dintre noi. Asta dacă ne dorim cu adevărat un viitor bun pentru copiii noștri și chiar și pentru copiii copiiilor noștri. Spun obligație fiindcă potrivit unei directive a Parlamentului European ce vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, se impune ca toate clădirile construite după anul 2020 să tindă spre 0 consum energetic. Aceeași directivă - 2010/31/EU privind performanța energetică - face referire inclusiv la modernizarea imobilelor deja existente. Toate acestea cu scopul precis de îmbunătățire a climatului interior, sporind confortul celor ce locuiesc în casa respectivă, dar fără a afecta mediul înconjurător. Pe scurt, acestea sunt cele mai importante caracteristic ale unei case active.


Pe larg, despre casa activă

O casă activă, sau o casă nZEB, trebuie să producă mai multă energie decât consumă, iar această energie să fie din surse regenerabile. O altă caracteristică fundamentală este asigurarea permanentă a  aerului proaspăt în interiorul locuinței, dar și prezența unor sisteme automate de ventilație și reglare a umidității, cât și existența luminii naturale grație unor ferestre cu cât mai mari și mai multe, cu atât mai bine. Cu siguranță vorbim și despre amplasarea de panouri solare, ce pot asigura până la 75% din apa caldă menajeră, a unei turbine eoliene, dar și a unui sistem de colectare a apei de ploaie. Mai adăugăm și sisteme eficiente de termoizolare a casei și izolare fonică și putem spune că am obținut casa perfectă pentru viitor. Totul începe din faza de proiectare.

Model funcționare casă eficientă energetic


Ce înseamnă o casă activă pentru mine, pentru tine, pentru noi?

Propun să facem un mic exercițiu de imaginație pentru a putea evidenția principalele beneficii aduse de construire unei case independente din punct de vedere energetic. Primul și poate cel mai vizibil dintre avantaje ar fi factura de consum cu sumă infimă sau chiar 0, sau mai bine zis reducerea drastică a consumului clasic. Oare câți dintre noi nu cunosc povara facturilor pentru energie electrică, apă menajeră, încălzire etc.? Din fericire, cu un sistem bine pus la punct de generare a energiei electrice, de asigurare a unei temperaturi constante în interiorul căminului, de purificare a apei și de ventilare constantă a întregului spațiu putem uita de facturi și putem aloca banii aferenți plății acestora pentru o vacanță, o escapadă la mare sau munte sau oriunde relaxarea este cuvântul de ordine.

Apoi vorbim despre sporirea calității vieții și mă refer aici la un cumul de avantaje:
  • aer proaspăt în permanență, chiar și iarna când de regulă aerisim mult mai rar. Asta înseamnă automat și un nivel ridicat al oxigenului, un somn mai bun și mult mai odihnitor și astfel putem deveni mult mai productivi peste zi;
  • lumină naturală pe tot parcursul zilei, căci o locuință în care razele de soare pătrunde nestingherit prin ferestre generoase și strategic amplasate, este o locuință ai cărei proprietari cunosc o sporire a nivelului de energie și bună dispoziție;
  • sisteme speciale de ventilație și reglare automată a umidității. Nu ne este străin faptul că un nivel scăzut al umidității și cu atât mai puțin unul ridicat, nu este benefic sănătății și poate provoca sau agrava boli precum astm, alergii de tot felul, bronșite, rinite, iritații, eczeme etc. Atfel, putem spune că locuind într-o casă activă sunt ferit de anumite boli și afecțiuni.
  • posibilitatea amenajării unui spațiu verde pentru recreere sau chiar și a unei mici plantații de legume și verdețuri pentru consumul de zi cu zi. 
În concluzie, nu mai am grija facturilor iar cu banii destinați îi pot aloca unor activități de recreere care să mă ajute să mă relaxez, am un climat interior sănătos cu aer curat, oxigen din belșug, camere luminoase cu un nivel optim de umiditate și cu temperatură constantă. Bonus, îmi pot crea mica mea oază de relaxare, unde mă pot deconecta. Toate acestea sunt practic griji cotidiene, de care noi, în prezent, căutăm să ne debarasăm și de care, pe viitor, putem scăpa alegând o casă proiectată și construită pe principiul performanței energetice. Mai puține griji înseamnă că ne putem orienta atenția către aspectele care contează cu adevărat.



La cine apelez dacă îmi doresc o casă activă?

Am înțeles ce presupune și ce avantaje aduce cu sine o astfel de casă, dar cine este în măsură să ne ajute în demersul nostru? Răspunsul este: AIA Proiect, birou de proiectare și servicii auxiliare, care oferă suport specialist nu doar celor ce doresc să își construiască locuința viselor lor, dar și celor interesați de renovarea și reamenajarea unui spațiu. Cei de la AIA Proiect cunosc exact toate implicațiile conceptului de casă activă, fiind capabili să ofere proiecte de case eficiente, mulate nu doar pe nevoile clientului, ci și pe cele ale mediului înconjurător.

Nu uitați că marile schimbări încep cu pași mici. Cu cât mai repede conștientizăm importanța unui consum rațional și sustenabil, cu atât mai bine se întrevede posibilitatea unui viitor mai luminos. Soluția este să proiectăm și să construim respectând mediul înconjurător și implicit planeta, care ne este casă și ne oferă cu generozitate tot ceea ce astăzi noi considerăm firesc. Casa activă este casa viitorului nostru.


*Articol participant la Spring SuperBlog 2019
*Sursa foto: aia-proiect.ro

Comentarii