5 mituri si legende despre Mos Nicolae

Au mai rămas doar câteva zile până când Moș Nicolae va face o vizită atât copilașilor cuminți, cât și celor mai năzdrăvani. Se spune că în desaga moșului se află câte ceva pentru fiecare, iar motto-ul său este „după faptă, și răsplată”. 
 
Îmi amintesc și acum momentele de dinainte de sosirea sa. Pregăteam lista cu dorințe cu 1 săptămână înainte, înceram să am un comportament exemplar și să evit „boroboațele”, iar în seara cu pricina, deși îmi propuneam de fiecare dată să nu adorm și să îl surpind așezând cadourile în ghete, mereu ațipeam dinainte de ora 24. Mama îmi zicea mereu că Moș Nicolae nu va veni până când nu se asigură că toți cei ai casei dorm și că pentru a nu ne trezi, se strecoară pe gaura cheii
 

Moș Nicolae este sărbătorit și așteptat în toată Europa (chiar și în afara ei, precum în Ghana și Hawaii), fiecare țară având tradițiile și obiceiurile sale. Iată câteva mituri și legende, culese de pe internet, din auzite și din spusele bunicilor:

1. Se spune că pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae își scutură barba și astfel apare prima ninsoare. Dacă totuși ziua nu este marcată de primii fulgi de nea, se pare că vom avea parte de o iarnă blândă.

2. Bătrânii susțin că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte de culoare neagră, ascuțite, bijuterii sau machiaj. Se pare că acestea ar aduce ghinion celui căruia îi sunt destinate.

3. O legendă foarte interesantă asociată cu acest sfânt și care explică obiceiul așezării cadourilor în ghete sau șosete este cea a celor 3 fete fără zestre, ce urmau a fi vândute de tatăl lor unor săteni înstăriți, atunci când sosea vremea măritișului. Auzid necazul acestora, Sfântul Nucolae, care pe atunci era episcop, a lăsat 3 săculeți de aur, pe post de zestre pentru cele 3 fete. Săculeții a ajuns fie în ciorapii atârnați de șemineu la uscat, fie în ghete. Tatăl fetelor a observat cele întâmplate și deși a fost rugat de episcop să păstreze secretul , acesta le-a împărtășit tuturor experiența prin care trecuse.

4. La noi, cea mai populară legendă legată de acesta este aceea a justițiarului Mos Nicolae, cel care împarte cadouri și nuiele deopotrivă, ținând cont de fapta și purtarea fiecărui copilaș. Darul este așezat de moș doar în ghetuțe curate și lustruite sau în șosete special pregătite pentru sosirea sa. 

5. Nuielușa primită poate fi așezată în apă. Dacă peste câteva zile aceasta înflorește, înseamnă că posesorul ei a fost iertat de toate relele înfăptuite.
 
 
Dragă moșule, te așteptăm cu drag.
Semnat: copii și adulți, deopotrivă.
 
 

Comentarii